In deze toolbox besteden we aandacht aan het onderwerp “Lasogen”. Een lasoog is een vorm van hoornvliesontsteking die ontstaat door blootstelling van het oog aan (UV) straling die wordt afgegeven tijdens laswerkzaamheden.
Lasogen komen zeer regelmatig voor bij lassers door onderschatting van de blootstelling: “Het is maar even”, of “Ik kijk wel de andere kant uit”.
Vooral omstanders en toezichthouders zijn vaak het slachtoffer. Een medewerker van Waterbedrijf Groningen heeft zelf ervaren hoe hij lasogen heeft opgelopen. Hij werkte in de nabijheid van laswerkzaamheden. Een verrassend bijkomend versterkend effect aan de blootstelling was de reflectie van de UV- straling op de signalerende strepen van veiligheidshesjes. De medewerker weet nu uit eigen ervaring dat een paar seconden in de “pit” van de lasboog of in het (reflecterende) licht van de lasboog te kijken al genoeg is om oogletsel op te lopen. Doe dit nooit!
Verbranding
Als je onbeschermd in de buurt van de laswerkzaamheden bent loop je ook kans op verbranding van de huid door UV- straling. Bedekking van de gehele huid zoals gezicht/nek/armen/handen is een must.
Ziektebeeld
Denk niet te licht over lasogen, neem maatregelen om het te voorkomen
Wat kun je eraan doen?
Preventie
Nu we weten hoe vervelend en wat de ernst van lasogen kunnen zijn is het belangrijk te weten hoe we lasogen kunnen voorkomen.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.