Het coronavirus is een virus dat in onze longen kan komen. Het is waarschijnlijk hetzelfde virus als het SARS-virus dat in 2003 uitbrak. Inmiddels is het virus veranderd waardoor het minder dodelijk is, maar wel veel besmettelijker. Er worden verschillende namen voor het virus gebruikt. Officieel heet het virus SARS Corona Virus 2. Meestal noemen we het gewoon het coronavirus. Soms wordt het virus ook COVID-19 genoemd. Dat is niet correct: hiermee worden de symptomen bedoeld die het virus veroorzaakt (Corona Virus Disease 2019).
Symptomen verschillen per persoon. Het lijkt een beetje op griep maar het kan heel heftig uitpakken, inclusief longontsteking en diarree. 80% van de gemelde gevallen heeft milde tot matig ernstige klachten, 13,8% had ernstige klachten en 6,1% zeer ernstige klachten.
Je ziet hier de klachten op volgorde van hoe vaak mensen er last van hebben als ze besmet zijn met het coronavirus.
Milde klachten (80%)
neusverkoudheid
(droge) hoest
moeheid
slijm ophoesten
spier- en gewrichtspijnen
keelpijn
hoofdpijn
verhoging
diarree, misselijk en braken
Besmetting
Besmetting gebeurt vooral direct van mens op mens door hoesten en niezen. Als iemand hoest of niest komen er kleine druppeltjes vrij (‘aerosolen’) waar het virus in kan zitten als iemand besmet is. Deze druppeltjes kunnen tot wel 1,5 meter ver komen. Als druppeltjes waar het virus inzit op materiaal terechtkomen, kan het virus nog een poosje intact blijven. Als je het materiaal dan aanraakt en vervolgens je mond of ogen aanraakt, kan je het virus ook binnenkrijgen. Deze vorm van besmetting is echter een stuk minder effectief dan via hoesten/niezen.
Tijdens het werk:
Schaften
Bel je leidinggevende of de VGWM-adviseur Diederik Visscher (06 10 90 71 69)
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.