01 Arbozorg en organisatie van de arbeid
 >  Incidenten met milieuschade
Introductie

Bedrijven zijn vanuit de Wet milieubeheer verplicht om gebeurtenissen te melden waardoor milieuschade ontstaat. Of als er schade kán ontstaan.

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) handelt meldingen voor zowel alle gemeenten als de provincie af.  Een ongewoon voorval melden kan 24/7 bij de Milieuklachtenlijn via 050 – 318 00 00.

Wat is een ongewoon voorval?
Er zijn nadelige gevolgen voor het milieu, zoals stank of stofoverlast voor omwonenden, uitstoot van stoffen, verontreiniging van lucht (bijvoorbeeld een lekke koelmachine), water (bijvoorbeeld door overschrijding lozingsnormen) of bodem (bijvoorbeeld door een lekke dieseltank. 
Een ongewoon voorval is dus een situatie die zich voordoet of heeft voorgedaan en afwijkt van de normale bedrijfsvoering.

Welke verplichtingen hebben wij?
We moeten onmiddellijk maatregelen die nodig zijn om de gevolgen van het voorval te voorkomen. Lukt dat niet, dan doen we ons best deze te beperken of ongedaan te maken. Ook nemen we maatregelen om herhaling te voorkomen. Het voorval moet binnen 24 uur worden gemeld via de Milieu-klachtenlijn via 050 – 318 00 00.

Wat wordt er gedaan met mijn melding?

  • De melding wordt doorgezet naar de dienstdoende inspecteur van de Omgevingsdienst Groningen (ODG). Zo nodig kan de inspecteur adviseren over de te kiezen aanpak van het ongewone voorval.
  • De inspecteur vraagt om de volgende gegevens:
    • bedrijf en locatie
    • contactgegevens van de melder
    • de oorzaak van het voorval en de omstandigheden waardoor het is ontstaan
    • welke stoffen bij het voorval zijn vrijgekomen en hun eigenschappen
    • andere gegevens die van belang zijn om de aard en ernst van de gevolgen voor het milieu te kunnen beoordelen
    • de maatregelen die zijn genomen of worden overwogen om de directe gevolgen van het voor-val te voorkomen, te beperken of ongedaan te maken.

Meestal is een melding van een ongewoon voorval voor de inspecteur aanleiding tot het instellen van een onderzoek op de locatie van het incident. Er wordt altijd een rapportage verwacht volgens een vast format dat is te vinden in de VGWM-etalage, via Spetter, onder formulieren. 

Een externe melding moet uiteraard altijd worden gevolgd door een interne melding via de GO-app, als milieu incident



Risico's > Wat kan er gebeuren?

Een milieu incident is een ongewoon voorval waarbij het milieu (de leefomgeving) wordt aangetast. Denk hierbij aan verontreiniging van de bodem, het (grond)water of de lucht. Overlast door geluid of trillingen kan ook een milieurisico zijn.
 
Een bodemverontreiniging kan ontstaan door lekkage of morsing van chemicaliën buiten de bodem beschermende voorzieningen, de overstort van een afvalwaterput of via een scheur in een vloeistofdichte vloer. Meestal is er gelijktijdig sprake van een grondwaterverontreiniging. Denk hierbij aan een gescheurde hydrauliek leiding van een mobiele kraan, een verkeerde handeling bij het lossen van chemicaliën, een lozing van verontreinigd proceswater door een storing etc.

Een luchtverontreiniging kan ontstaan door een lekke koelinstallatie (vluchtige gassen komen vrij), een niet goed werkend noodstroom aggregaat, een lek in een gasdichte afdichting en het ongecontroleerd vrijkomen van gassen uit procesinstallaties. Geluid kan hinder voor omwonenden veroorzaken door bijvoorbeeld een niet werkende geluiddemper van een NSA, de inzet van een aggregaat op een ongewone plek en tijdelijke toename van trans-portbewegingen. Trillingen kunnen hinder veroorzaken door bijvoorbeeld niet goed opgestelde of uitgebalanceerde pompen waardoor wanden gaan meetrillen.

Bij onduidelijkheden kun je altijd contact opnemen met een VGWM-adviseur.  

Maatregelen > Wat moet je doen?

Probeer zo snel mogelijk de gevolgen van het incident te verkleinen door de verspreiding in te dammen en de oorzaak aan te pakken. Meldt vervolgens het incident bij de Omgevingsdienst Groningen (via 050 – 318 00 00.). Zij zijn 24/7 bereikbaar. Zij kunnen je ook adviseren over de beste aanpak. Organiseer zo snel mogelijk een opruimactie om verdere verspreiding van de verontreiniging te voorkomen. Chemicaliën kunnen verder de bodem in lekken waardoor de omvang van de verontreiniging groter wordt, ook als de lekkage al is gestopt.

Na kantoortijd: meldt het voorval bij de centrale wacht. Zij kunnen meedenken bij het nemen van maatregelen.

Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

1.    Wat is een milieu incident?
2.    Wat moet ik doen als er een incident met gevolgen voor het milieu heeft plaatsgevonden?
3.    Bij wie moet ik een milieu incident melden?

Tips > Voor meer informatie

Bij twijfel altijd melden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een VGWM-adviseur; Diederik Visscher 06 10 90 71 69 of Frans Oosterwijk 06 20 44 13 39i


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.